Ögreyüki mundag ok (Feleğin adeti böyledir işte)
Munda adın tıldag ok (Bundan başkası da bahanedir zaten)
Atsa ajun ugrap ok (Felek niyet edip ok atarsa)
Taglar başı kertilür (Dağların başı kertilir)

 Şiirin ikinci dörtlüğünde hangi edebi sanat vardır ve nasıl yapılmıştır?




Cevap :

Ögreyüki mundag ok (Feleğin adeti böyledir işte)
Munda adın tıldag ok (Bundan başkası da bahanedir zaten)
Atsa ajun ugrap ok (Felek niyet edip ok atarsa)
Taglar başı kertilür (Dağların başı kertilir)

 Şiirin ikinci dörtlüğünde hangi edebi sanat vardır ve nasıl yapılmıştır?

  sorn bumu   mert74155 Acemi

Cevap:

SELAM ^^

Ögreyüki mundag ok (Feleğin adeti böyledir işte) Kişileştirme (Teşhis) sanatı kullanılmıştır. Felek'e insana ait olan adalet özelliği verilmiştir.

Atsa ajun ugrap ok (Felek niyet edip ok atarsa) Kişileştirme (Teşhis) sanatı kullanılmıştır. Felek'e insana ait olan ok atmak ve niyet etmek özellikleri verilmiştir.

Yukarıdaki şiirde Kişileştirme sanatı kullanılmıştır. Başka söz sanatı yoktur.

SÖZ SANATLARI (Edebi Sanatlar) :

Teşbih (Benzetme) : Zayıf olan varlığın güçlü olana benzetilmesidir. Teşbihte 4 öge vardır. Kendisine benzetilen , benzeyen , benzetme edatı , benzetme yönüdür. Örnek: "Ali , tilki gibi kurnazdı."

Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması) : Benzetme amacı güdülmeden bir ismin yerine başka bir ismin kullanılmasıdır. Örnek: "Haberi duyunca Ankara ayağa kalktı" - Ankara derken yani Ankaralılar anlamında kullanılmıştır.

Teşhis (Kişileştirme) : İnsana ait bir özelliğin insan dışı varlıklara verilmesidir. Örnek: " Tekerlekler yollarda ağlıyordu" kişileştirme sanatı kullanılmıştır.

İntak (Konuşturma) : İnsan dışı varlıkların konuşturulmasıdır. !!NOT: Bir yerde intak varsa orda teşhiste vardır.

Tariz (İğneleme) : Dalga geçme ve alay sanatıdır. Örnek: "Çayın nefis olmuş , kabak suyu gibi olmuş" derken iğneleme yapmıştır. oysaki çay çok kötüdür.

Mübalağa (Abartma) : Bir şeyi olduğundan daha abartılı şekilde anlatmaktır. Örnek: "Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır." derken abartma sanatı kullanılmıştır.

Telmih (Hatırlatma) : Geçmişteki ünlü kişi , yer , olayların hatırlatılmasıdır.

Hüsn-ü Talil (Güzel Nedene Bağlama) : Bir şeyi gerçek nedeni dışında daha güzel bir şeye bağlamaktır. Örnek: "Sen yoksun diye açmadı çiçekler." Hüsn-ü Talil sanatı kullanılmıştır.

Tenasüp (Uygunluk) : Birbiri ile ilgili en az üç kelimenin bir arada kullanılmasıdır. Örnek: "Arım , balım , peteğim - Gülüm , dalım , çiçeğim" birbiri ile ilgili kelimeler kullanılmıştır ve Tenasüp sanatı vardır.

Tecahül-i Arif (Bilmemezlikten Gelme) : Bilinen bir şeyin bilmemezlikten gelmesidir. Örnek: "Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?" Tecahül-i Arif sanatı kullanılmıştır.

İrsal-i Mesel : Bir yerde atasözü kullanılmasıdır.

Nida (Seslenme) : Hey , bre gibi kelimelerin kullanılmasıdır.

Tezat (Zıtlık) : Zıt anlamlı kelimelerin kullanılmasıdır. Örnek: "Gidiyorum gündüz, gece" zıt anlamlı kelimeler gündüz ve gece kullanılmıştır.

Kinaye : Bir sözün hem gerçek hem mecaz anlamının kullanılmasıdır. Örnek: "Hamama giren terler" sözü hem gerçek hem de mecaz anlamda kullanılmıştır.

Aliterasyon : Bir cümlede sıklıkla kullanılan ünsüz harflere denir.

Asonas : Bir cümlede sıklıkla kullanılan ünlü harflere denir.

BAŞARILAR...

#xMero428

#OptiTim

#SözelTim