Cevap:
SELAM ^^
Ögreyüki mundag ok (Feleğin adeti böyledir işte) ➝ Kişileştirme (Teşhis) sanatı kullanılmıştır. Felek'e insana ait olan adalet özelliği verilmiştir.
Atsa ajun ugrap ok (Felek niyet edip ok atarsa) ➝ Kişileştirme (Teşhis) sanatı kullanılmıştır. Felek'e insana ait olan ok atmak ve niyet etmek özellikleri verilmiştir.
Yukarıdaki şiirde Kişileştirme sanatı kullanılmıştır. Başka söz sanatı yoktur.
SÖZ SANATLARI (Edebi Sanatlar) :
➾ Teşbih (Benzetme) : Zayıf olan varlığın güçlü olana benzetilmesidir. Teşbihte 4 öge vardır. Kendisine benzetilen , benzeyen , benzetme edatı , benzetme yönüdür. Örnek: "Ali , tilki gibi kurnazdı."
➾ Mecaz-ı Mürsel (Ad Aktarması) : Benzetme amacı güdülmeden bir ismin yerine başka bir ismin kullanılmasıdır. Örnek: "Haberi duyunca Ankara ayağa kalktı" - Ankara derken yani Ankaralılar anlamında kullanılmıştır.
➾ Teşhis (Kişileştirme) : İnsana ait bir özelliğin insan dışı varlıklara verilmesidir. Örnek: " Tekerlekler yollarda ağlıyordu" kişileştirme sanatı kullanılmıştır.
➾ İntak (Konuşturma) : İnsan dışı varlıkların konuşturulmasıdır. !!NOT: Bir yerde intak varsa orda teşhiste vardır.
➾ Tariz (İğneleme) : Dalga geçme ve alay sanatıdır. Örnek: "Çayın nefis olmuş , kabak suyu gibi olmuş" derken iğneleme yapmıştır. oysaki çay çok kötüdür.
➾ Mübalağa (Abartma) : Bir şeyi olduğundan daha abartılı şekilde anlatmaktır. Örnek: "Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır." derken abartma sanatı kullanılmıştır.
➾ Telmih (Hatırlatma) : Geçmişteki ünlü kişi , yer , olayların hatırlatılmasıdır.
➾ Hüsn-ü Talil (Güzel Nedene Bağlama) : Bir şeyi gerçek nedeni dışında daha güzel bir şeye bağlamaktır. Örnek: "Sen yoksun diye açmadı çiçekler." Hüsn-ü Talil sanatı kullanılmıştır.
➾ Tenasüp (Uygunluk) : Birbiri ile ilgili en az üç kelimenin bir arada kullanılmasıdır. Örnek: "Arım , balım , peteğim - Gülüm , dalım , çiçeğim" birbiri ile ilgili kelimeler kullanılmıştır ve Tenasüp sanatı vardır.
➾ Tecahül-i Arif (Bilmemezlikten Gelme) : Bilinen bir şeyin bilmemezlikten gelmesidir. Örnek: "Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?" Tecahül-i Arif sanatı kullanılmıştır.
➾ İrsal-i Mesel : Bir yerde atasözü kullanılmasıdır.
➾ Nida (Seslenme) : Hey , bre gibi kelimelerin kullanılmasıdır.
➾ Tezat (Zıtlık) : Zıt anlamlı kelimelerin kullanılmasıdır. Örnek: "Gidiyorum gündüz, gece" zıt anlamlı kelimeler gündüz ve gece kullanılmıştır.
➾ Kinaye : Bir sözün hem gerçek hem mecaz anlamının kullanılmasıdır. Örnek: "Hamama giren terler" sözü hem gerçek hem de mecaz anlamda kullanılmıştır.
➾ Aliterasyon : Bir cümlede sıklıkla kullanılan ünsüz harflere denir.
➾ Asonas : Bir cümlede sıklıkla kullanılan ünlü harflere denir.
BAŞARILAR...
#xMero428
#OptiTim
#SözelTim