orhun yazıtları türkçenin hangi dönemine aittir.? yardımcıı olurmusunuz ::)



Cevap :

Cevap:

Merhabalar...

Öncelikle Orhun Yazıtları'ndan kısaca bahsedelim;

Orhun Yazıtları

Orhun Yazıtları 2. Kök Türk Devleti'nin (2. Göktürk veya Kutluk Devleti olarak da geçer) ilk defa kendine ait olan 38 harfli Kök Türk Alfabesi ile yazılmıştır. Orhun Yazıları, Kök Türk Abideleri ve Orhun Kitabeleri olarak da bilinir. Orhun Yazıtları, 2. Kök Türk (Kutluk veya 2. Göktürk de diyebiliriz) yıkılsa da yüzyıllar öncesinden Türk tarihine ışık tutmuş, atalarımızın sesini duyurmuş ve vasiyetlerini bizlere ulaştırmıştır.

Orhun Abideleri; Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk adına dikilmiştir.  Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtları Yolluğ Tigin'e yazdırılmıştır. Günümüzde bu yazıtlar Moğolistan sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu yazıtlar Türk tarihinin ve edebiyatının ilk yazılı belgeleridir. Bu yazıtlarda Türklerin siyasi, sosyal ve ekonomik yaşayışları, bağımsızlıklarını kazanmak için yaptıkları mücadeleler ve yönetim anlayışları anlatılmıştır. Devlet adamları ile halkın karşılıklı görevleri, vatan sevgisi, yaşam tarzları, sanat anlayışları ve geleneklerinden bahsedilmiştir. Türk milletinin diğer milletlere karşı daima uyanık olması gerektiği vurgulanmıştır.

Orhun Yazıtları, Türk tarihinin İslamiyetten önceki döneme ait yazılı, edebi eserleridir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi dersler :)

Görseli göster Аноним

Cevap:

Orhun yazıtları Eski Türkçe dönemine aittir.  

Orhun Yazıtları; Göktürk Devleti’nin ünlü hükümdarı Bilge Kağan dönemine ait altı adet yazılı ve dikili anıttır. Bu önemli eserlerden üç tanesi Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk adına yazılmıştır. Türk adı ilk kez bu eserlerde yer almıştır.

Açıklama:  

Genç kalemler dergisi yazarları kimlerdir?

Genç Kalemler dergisini Ali Canip Yöntem, Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp kurmuştur.

Bunlar dışında derginin önemli yazarları ise Mustafa Nermi, Kazım Nami, Enis Avni, Mehmet Ali Tevfik (Yükselen), Subhi Edhem, Âkil Koyuncu ve Rasim Haşmet Beyler dir.

Milli Edebiyat dönemi başlangıcı ne zamandır?

Milli Edebiyat dönemi Ali Canip Yöntem, Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp'in 1911 yılında yayımladıkları Genç Kalemler dergisi ile başlar.

Milli Edebiyat döneminde genel olarak Milliyetçilik akımının etkileri görülmüştür. 1911 - 1923 tarihlerini kapsayan bu dönemde genel olarak Anadolu halkının çektiği sıkıntılar, karşılaşılan savaşlar ve bağımsızlık mücadelesi, Anadolu kültürü ve Türk tarihinden ögeler yer almaktadır.

Millî Edebiyat Dönemi 1909’da başlamıştır. Doğru mu? Yanlış mı? Neden?

eodev.com/gorev/12581144

#team1