Cevap :
Kuran’da evren hakkında dikkat çekilen bir diğer nokta ise belli bir dengenin varlığıdır. Furkan suresinde Rabbimizin yaratışındaki düzen ve ölçü şöyle ifade edilmektedir.
Göklerin ve yerin mülkü O’nundur; çocuk edinmemiştir. O’na mülkünde ortak yoktur, her şeyi yaratmış, ona bir düzen vermiş, onu belli bir ölçüyle takdir etmiştir. (25 Furkan Suresi, 2)
Evren büyük bir patlama sonucunda yaratılmıştır. Fakat bu patlama gözlemlenen tüm patlamalardan ayrı bir özelliğe sahiptir. Big Bang’in sonucunda düzensizlik değil evrenin her noktasında bir düzen ortaya çıkmıştır.
RESİM-7
Bilim dünyası bugün evrendeki bu düzen ve tasarımı “İnsani İlke” (Anthropic Principle) kavramlarıyla ortaya koymaktadır. İnsani ilkeye göre Evren amaçsız bir şekilde tesadüfen oluşamayacak kadar mükemmel özelliklere sahiptir. Bilimin ortaya koyduğu ve Furkan suresinin 2. ayetinde belirtildiği gibi evrende bir düzen ve ölçü vardır.
Evrene baktığımız zaman saat gibi işleyen bir düzeni hemen fark ederiz. Gece gündüz, dünyanın dönmesi, yazın insana gerekli sulu meyvelerin – Kavun, karpuz, üzüm…- topraktan fışkırırken, kışın insana gerekli olan C vitaminli meyvelerin sadece çamur olan topraktan Allah’ın görevlendirdiği bitkilerce, insanın kullanımına hazır halde hem de ambalajlı- kabuklu – olarak çıkması, her sene gökyüzüne buharlaşan su oranı ve gök yüzünden yağan yağmur oranı hep aynı olması, dünyamızın güneş etrafındaki eğimi 23 27 dakika olması ve bunun mevsimlere neden olması,…gibi.Tabiat kanunları denen ve evrende daima işleyen düzen bir koyan vardır. Suyun kaldırma kuvveti, yerin çekim gücü, suyun kaynama noktası, dünyanın aynı yörüngede dönmesi ( Bir pilot, motor, benzini olmadan, binlerce yıldır kaza yapmadan dönmesi ), yağmurun , kar tanelerinin bir birine çarpmadan, tane tane inip gökten sel, çığ olarak inmemesi, …hep belli kurallara bağlı olarak işleyen düzenin örneklerindendir. Trafik kurallarını bir koyan vardır, buna rağmen akıllı insanlar hala kaza yapar, kainatta işleyene bu kadar çok ve bozulmaz kuralları mutlaka bir koyan vardır, O da Allah’tır.
Dev akvaryum olan denizler, gerçekleri ile kıyaslandığında yanlarında adi, kullanışsız, daha az kaliteli olan yapay, sentetik, takma malzemeler, dev vantilatör rüzgarlar, uçaklara örneklik teşkil eden kuşlar, denizaltıların örnek aldığı balılar, sönmeden yanan dev lamba güneş, radara sahip yaratılan yarasalar, görünmez süzgeçle dünyamızı zararlı ışınlardan koruyan ozon tabakası, elektrik icadından önce yaratılan elektrikli yılan balığı- yıldırımlar, Sebze meyve fabrikası olan ağaç bitkiler… hep bir yüce bilgi sahibi bir yüce yaratanı işaret eder ki O Allah ( cc) ‘dir.
Fen ve teknoloji dersi aslında Allah’ın insanı ve evreni ne kadar mükemmel bir şekilde ayarttığının örnekleri ile doludur. Gözün yapısı, iskelet sistemi, eklem mekanizması, dişin dizilişi, kalp-mide-ciğerin irademiz dışı, otomatik çalışması… Gıdaların: Yağ ,protein, vitamin, minerallerin vücutta moleküllere ayrılıp vücudun ihtiyaç duyulan yerlerine iletilmesi, Refleks gibi harika bir koruma mekanizması
Kuran-ı Kerim’ de tabiat kanunları sünnetullah (Allah’ın kanunları ) olarak isimlendirilir.