kişiler arası ayrım nedemek ne qibi olumsuzlukları wardır

 



Cevap :

Hayatta en kötü şeylerden biri ayrımcılık olsa gerek. Ayrımcılık yapmak demek birilerini 'ötekileştirmek' demek ve ötekileştirmek demek hem dışlamak hem dışlanmak demek.

Nihayet etnik ve ideolojik ayrımcılığa uğrayan azınlıklar ve küçük gruplar konusuna değinmek istiyorum. Benim gördüğüm, bu konuda kimi zaman sayılarla yapılan bir yanılma ya da aldatmaca var. Etnik ve ideolojik ayrımcılık iki türlü tanımlanabilir. Birincisi iki etnik grubun kavgası olarak. Bu durumda karşı karşıya gelen iki etnik ya da ideolojik grup çatışır ve küçük ya da zayıf grup çoğunluk ya da güçlü grup karşısında azınlıkta kalır ve bir eziklik yaşar. Bu eskilere de uzanan klasik etnik gruplar kavgasıdır.

 

Ama etnik ve ideolojik karşıtlığın farklı bir biçimi de var. Etnik bir grup ideolojik kavgasını yürütür ama karşı taraf ulusal paradigmaya karşı çıkar. Bu durumda iki etnik grubun klasik kavgasını görmeyiz. Bir taraf etnik, ideolojik ayrımcılığa karşı çıkan ve bu tür kavgaları reddeden bir konumdadır. Kavgalı iki grup iki etnik ya da ideolojik grup değildir. Biri öyledir ama ötekisi bu kavgayı reddeden ve bu mantığa katılmayan bir gruptur. Bu tür insanları etnik bir grup olarak sınıflandırmak doğru değildir. Bu insanlar farklı bir anlayışın temsilcileridir. Örnekleri dünyanın her yerinde bulunabilir. Yukarıda bu insanlar için kozmopolit sıfatını kullandım. Başka isimler de uygun olabilir: ulusçu olmayan, enternasyonal, evrensel, ekümenik, hümanist, gibi.

 

Gruplara böyle bakınca farklı dengeler ve farklı oranlar da söz konusu olabilir. Örneğin hümanist bir kimse kendi ülkesinde küçük bir azınlık oluşturuyor olabilir. Ama bu tür insanlar dünyanın her yanında da bulunur. Hümanist insanların toplamı da belki kişinin ayrımcılığa uğradığı ülkedeki toplam nüfustan çoktur. Yani azınlık oluşturan gruplar ve kimseler eğer uluslararası boyutu olan görüşe sahipseler dünya çapında hiç de sayıca küçük bir azınlık olmayabilirler.









KOLAY GELSİN o