yaz solstisi ve kış solstisi nedir



Cevap :

Ekinokslar: 20 – 21 Mart ile 22 – 23 Eylül günlerinde güneş ışıkları öğle zamanı Dünya’mız Ekvator’una noktasal olarak dik açı iie gelir. Ancak, ekliptik düzlemi ile Ekvator düzlemi çakışmamaktadır. Yengeç ve Oğlak dönenceleri ise güneş ışıklarını 66033′ lik açı ile alır. Kuzey Kutup (Arktik) ve Güney Kutup (Antarktik) dairelerine ise güneş ışıkları 23°27′ ‘lik açı ile gelir. Bu dönemde gece ile gündüz eşit olur ve Kuzey Yarım, Küre ile Güney Yarım Küre aynı derecede aydınlanır. Örneğin kutuplar hariç, Güneş sabah saat 6′da doğar ve akşam 6′da batar (Şekil 2.8). Ancak Ekvatordan kutuplara, yani yüksek enlemlere doğru gidildikçe, öğle zamanı Güneş’in ufuk üstündeki yükselişi azalır.


Yine bu günlerde Güneş, kutuplar hariç, bütün enlemlerde tam doğudan doğar ve tam batıdan batar. Güneş öğle zamanı Ekvator’da, yatay düzlem üzerinde dik olarak yükselir ve her saat yatay düzlemle 15°’lik açı yapar. Yani Güneş’in sabah saat altıda doğduğunu kabul edersek, ufuk üzerindeki yükselişi saat 7′de 15°, saat 8′de ise 30° dir.

Mevsimler güneşin gün dönümü ve gece gündüz eşitliği noktaları arasından geçişleri arasındaki sürelerdir. Mev-simlerin oluşmasının temel sebebi eksen eğikliği ve Dünya’nın Güneş çevresindeki hareketidir. Her iki yarım kürede de mevsimler birbirinin tersi olarak yaşanır. KYK yazı yaşarken, GYK kışı yaşamaktadır. Aynı şekilde birinde sonbaharı yaşanırken diğeri de ilkbahar yaşanır.