Atatürk'ün milli mücadele yıllarında gittiği şehirleri sırası ile yazın.



Cevap :

İlk olarak 19 Mayıs 1919 yılında Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır. Oradan Havza'ya geçip 28 Mayıs günü Havza genelgesini yayınlamıştır. Bir sonraki durak ise, Erzurum'dur. Atatürk burada doğudaki temsilcilerle buluşmuş ve milletin bölünmezliği kararını almıştır. Ayrıca Doğu'daki Kuvay-i milliye orduları birleştirilmiştir. Erzurum'dan sonraki durak ise Sivas'tır. Atatürk Sivas'ta yeni kurulması düşünülen Türk devletinin temelini atmıştır ve tüm ordular tek çatı altında toplanmıştır. Atatürk buradan Batı Cephesi'ne geçmiş ve İsmet İnönü'den devraldığı orduları Sakarya'da ve Büyük Taarruz'da komuta etmiştir. Bu savaşlar sonunda yunanlılar ülkeden tamamen püskürtülmüş ve sonunda Lozan Barış Antlaşmasıyla ülke kurtuluşa ermiştir. Atatürk Lozan'a kendisi gitmektense İsmet İnönü'nin gitmesini uygun görmüştür. 

  • SAMSUN

Mustafa Kemal Paşa, İstanbul Hükümeti tarafından ordu müfettişliğine atanmış ve asayişi sağlamak amacıyla Samsun'a gönderilmiştir. 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basan Mustafa Kemal Paşa, böylece Milli Mücadele'nin ilk adımını atmış olur.

Mustafa Kemal Paşa, 28 Mayıs 1919 yılında, Samsun'a bağlı Havza ilçesinde çıkardığı Havza Genelgesi ile ilk kez yetkileri dışına çıkmış ve halktan İzmir'in işgalini protesto etmelerini istemiş ve genelgeyi Anadolu'daki milli kuruluşlara göndererek ulusun mücadele azmini artırmıştır.

  • AMASYA

Mustafa Kemal Paşa, Amasya Genelgesi'ni yayınlamış ve kişisel olmaktan çıkarmak için  genelgeyi Kazım Karabekir Paşa, Rauf Bey ve Ali Fuat Paşa gibi isimlere imzalatmıştır.

Genelge (22 Haziran 1919), ihtilal bildirisi niteliği taşır ve Kurtuluş Savaşı'nın amaç, gerekçe ve yönteminin dile getirildiği ilk belgedir.

Ayrıca Temsil Heyeti adına Atatürk ile İstanbul hükümeti adına Salih Paşa burada yapılan görüşmeler (20 - 22 Ekim 1919) sonucunda Amasya Protokolü'nü imzalamıştır.

  • ERZURUM

Doğu bölgelerinde Ermeni devleti, Karadeniz'in doğusunda Pontus Rum devleti kurulmasına karşı çıkmak için Mustafa Kemal Paşa, Kazım Karabekir'in yardımlarıyla Erzurum Kongresi'ni (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919) yapmıştır.

Toplanış biçimi bakımdan bölgesel olsa da, alınan kararlar açısından ulusal bir kongre olmuştur.

İlk defa milli sınırlardan bahsedilmiş, manda ve himaye reddedilmiş ve yeni bir hükümetin kurulmasından bahsedilmiştir.

  • SİVAS

Atatürk, Sivas Kongresi (4 - 11 Eylül 1919) için burada bulunmuştur.

Her açıdan ulusal bir kongredir.

Manda ve himaye kesin bir dille reddedilmiştir.

  • ANKARA

Atatürk, Temsil Heyeti ile birlikte Ankara'ya gelmiştir (27 Aralık 1919). Ankara, işgale uğramamış, güvenli bir yer olması, telgraf bulundurması, demir yoluna sahip olması sebebiyle seçilmiştir. 23 Nisan 1920'de TBMM açılmıştır.

  • AFYONKARAHİSAR

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u (26 Ağustos 1922 - 9 Eylül 1922) buradaki Kocatepe'de başlatmış ve orduyu buradan yönetmiştir.

Milli Mücadele/Kurtuluş Savaşı'na dair biraz daha bilgi almak istersen şu linke bakabilirsin,

https://eodev.com/gorev/6397900