Yararlı mutasyona örnekler veriniz



Cevap :

Evrim teorisinin önemli dayanak noktalarından biri "yararlı mutasyonlar"ın varlığıdır. Toplumun genel kesiminde, televizyon ve gazetelerden elde edilen kısıtlı bilgiler sebebiyle, mutasyonların sadece zarar verdiğine dair bir yanlış görüş vardır. Bunun temel sebebi, birçok genetik hastalığın mutasyonlar nedeniyle oluşmasıdır. Ne yazık ki, genetik değişimlerin sadece hastalıklara yol açmadığı bir gerçektir. 

Evrim teorisine göre bazı mutasyonların o canlıya avantaj kazandırması gerekir. buna ait çok güzel bir örneği şimdi vermek istiyorum. 

Sıtma hastalığı, plazmodyum adı verilen tek hücreli canlılar sebe biyle bulaşır, hastalık yapar. Bu canlıya karşı en çok kullanılan ilaç artemesinin'dir. Bu ilaç plazmodyum'a karşı en çok kullanılan ilaçların başında gelmektedir. 

 
Plasmodium falciparum



Bu ilaç yakın zamana kadar plazmodyum üzerinde gayet etkili olarak kullanılabilmektedir. Ancak son zamanlarda plazmodyum'un bu ilaca karşı direnç kazandığı belirtildi. Bu direncin temel sebebi genomu üzerinde gerçekleşen değişikliklerdi. Unutulmamalıdır ki genom üzerindeki bu değişikliklerin en önemli sebebi mutasyonlardır. 

Sonuç olarak, plazmodyum'da gerçekleşen "bir mutasyon" o canlı için "yararlı sonuçlar" oluşmasına neden olmuştur. Bu yararlı durum, o canlının hayatta kalma şansını artırmıştır. Dolayısı ile yararlıdır. 

Buna bilimsel olarak itirazı olan var mı? 

Not: "Bu mutasyonlar yeni bir tür oluşması için kafi değil" diyenler olacaktır. Ama konu şimdilik o değil. Konu, yararlı mutasyonların da olabileceği. Hatta bu mutasyonların en basit bir bakteride bile gözlemlenebilmesi.

yararlı mutasyonlar yok mesela van kedisinin gözlerinin farklı renkte olması bizim için yani görünüm açısından iyi bir sey olsada genel olarak olumsuz etkilere yol acar